Новини

Малдивите честват 50 години туризъм през 2022 г.

През цялата 2022 г. Малдивите ще празнуват 50 години от началото на туризма в островната държава.

Преди почти пет десетилетия, когато е открит първият курорт на Малдивите, страната все още е слабо познат архипелаг, чиито жители разчитат на риболова.

Зашеметяващото приключение на страната започва с откриването на първия курорт на остров Вихаманаафуши, известен като Курумба, на 3 октомври 1972 г. За няколко години Малдивите се превръщат в една от най-удивителните дестинации в света.

Сега Малдивите разполагат с близо 200 курорта на 26 естествени атола, около 10 от които са открити през 2021 г. Други 12 са планирани да отворят през 2022 г., което дава голям избор за всичкитуристи - от двойки до семейства, от търсещи лукс до приключенци. И като регион Малдивите са свидетели на нов стремеж към устойчивост - промяна, отразена в някои от екосъобразните дейности, предлагани от много от курортите.

Обратното броене вече е в ход, а церемонията по честването на „Златния юбилей на туризма в Малдиви започна на 3 октомври 2021 г. в Kurumba Maldives.

Президентът на Малдивите Ибрахим Мохамед Солих откри церемонията, а 3 октомври вече официално е обявен за Национален ден на туризма.

Наред с правителствените делегати, в церемонията по отброяването на Златния юбилей на туризма участваха и основните участници в туристическия сектор.

В неотдавнашно изявление министърът на туризма д-р Абдула Маусум заяви, че честването ще започне на 1 януари 2022 г. и ще продължи една година. Това едногодишно весело събитие беше популяризирано през последните няколко месеца и ще даде допълнителен тласък на туризма в Малдивите.

Туризмът е водещият отрасъл на Малдивите и в него са заети повече от 25 000 работни места. Въпреки пандемията туристическият сектор отбеляза огромен ръст след повторното отваряне на страната за посетители.

Поради постоянният поток от пристигащи туристи от Европа, Малдивите заемат челна позиция като топ дестинация за почивка.

» Всички новини