Консулство

Почетно консулството на Република Малдиви в България

Почетното консулството на Република Малдиви в България е създадено през януари 2005 г, а с решение № 803 от 17 ноември 2021 г. Министерски съвет на Република България дава съгласие г-н Христо Чепишев да изпълнява функциите на почетен консул.

На церемония, състояла се на 15 март 2022 г. в Министерството на външните работи, директорът на дирекция „Държавен Протокол“ на МВнР, г-жа Боряна Симеонова, връчи екзекватурата на г-н Христо Чепишев, новоназначения почетен консул на Република Малдиви в България, с която той официално встъпи в длъжност.

Седалището на Почетното консулството е разположено в София, а консулският му окръг обхваща територията на цяла България.

Почетното консулство на Република Малдиви в България е член на Асоцияцията на почетните консули в България, както и на Световната федерация на консулите (FICAC).

Христо Чепишев е Почетен консул на Република Малдиви в Република България от 2022 г. По образование е юрист, завършил е право в Софийски универитет „Св. Климент Охридски“. Бизнесът му е свързан с недвижими имоти. Собственик е на инвестиционна компания Европропърти и има над 20 години опит в бизнеса с имоти.

През годините е реализирал редица проекти, които се открояват благодарение на доказаното качество, стил и високи стандарти – Еделвайс 1, Еделвайс 2, Еделвайс 3, София Офис Център, Жилищен комплекс Фохар (в процес на строителство). Член е на Националната асоциация на строителните предприемачи. Собственик е на реномирания ресторант Perfetto by Chepishev в кв. Бояна. Христо Чепишев е женен и има пет деца. Хобитата му са голф, ски, лов, гмуркане.